No menu items!
29 Mart 2024

Yalova Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü Aronya Yetiştiriciliği Kursu Açtı

Başlıklarımızdan

Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi ve İŞ-KUR işbirliğinde; Tıbbi, ıtri ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında Aronya Yetiştiriciliği Kursu açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığının “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” Programı kapsamında İl Müdürlüğünde başlattığı kursun açılışında bir konuşma yapan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar şunları söyledi; “Tıbbi, ıtri ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursumuz İl Müdürlüğümüzce sahada eksikliği hissedilen bir çalışma sonucunda hayata geçirilmiştir.

İl Müdürlüğümüzle İŞKUR ve Yalova Halk Eğitim Merkez Müdürlüğümüzün işbirliğinde uygulamaya koyduğumuz bu kursumuza çok sayıda kursiyer adayının başvuru yapmış olması bizim için oldukça sevindiricidir. Ancak 18-40 yaş aralığında bulunan ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan kursiyerlere kurs süresince İŞ-KUR programından günlük ücret ödemesi yapılacağından bu şartları taşıyan kursiyerlerin eğitimine öncelik verilmiştir.

Kursumuz toplam 168 saat süreli olup toplam 12 kursiyer katılım sağlamaktadır. Hem teorik ve hem de uygulamalı vereceğimiz eğitimde kursiyerlere yetiştirici şartlarında kurulmuş parsel ziyaretleri yaptırılacak ve organik aronya projeleri konularında detaylı bilgiler aktarılacaktır. Diğer yandan kursun temel amacı sahada eksikliği hissedilen üretim konusunda kursiyerlere bilgi ve becerilerini kazandırmak olsa da İŞ-KUR Müdürlüğümüzce ücret ödemesi yapılarak istihdama da dolaylı katkı sağlanmış olacaktır.

Ülkemiz tıbbi, ıtri ve aromatik bitkiler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Ülkemizde yetişen yaklaşık 500 kadar bitki türünün 140’nın dış satımı da yapılmakta ve bu ihracaattan yaklaşık 250 milyon dolar gelir sağlanmaktadır.

Türkiye florasında doğal olarak yetişen yaklaşık 12 bin kadar bitki taksonundan 3,750 tanesi endemik bir türdür.

Ülkemiz aronya bitkisiyle 2015 yılında tanıştı

Ülkemizin 2015 yılında tanıştığı aronya bitkisi; antioksidan ve anti kanserojen bir meyvesi olan ve halk arasında güç meyvesi olarak da tanınmaktadır. Meyveler hem taze hem de kuru olarak değerlendirilebilmektedir. Kalkerli topraklar hariç hemen her toprakta yetişebilen aronya bitkisi selektif(seçici) bir bitki değildir. Bu yüzden bölgemizde yetiştiricilikle konusunda teknik bir kısıt bulunmamaktadır.

Ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerden adaçayı, kantaron, oğul otu, mahlep, sumak, kuşburnu ve ısırgan vs. doğadan toplanarak; aronya, lavanta, fesleğen, anason, hardal, kapari, gül, safran, ekinaezya gibi bitkiler de kültürü yapılarak üretilmektedir.

İl Müdürlüğü olarak üreticilerimize yeni bir umut ve yeni bir ufuk olacak bu tür projelerde öncülük edilecektir. Bu duygu ve düşüncelerle kursumuzun hayırlara vesile olması diliyorum”.

Aronya Yetiştiriciliği kursuna başvuran ancak İŞ-KUR’un şartlarını taşımayan vatandaşlar için; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yakın bir tarihte tekrar kurs açacak.

Kaynak : www.tarimpusulasi.com

- Advertisement -spot_img

Diğer Başlıklarımız

427 YORUMLAR

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları