No menu items!
15 Mart 2024

Kayseri’de Türk Somonu Bereketi

Başlıklarımızdan

Kayseri alabalık ve somon üretiminde önemli bir atılım yaptı. Kaliteden taviz verilmeden piyasaya sunulan Türk somonu ve alabalıklar iç ve dış pazardan yoğun talep görüyor.

Yamula Baraj Gölünde yapılan yatırımlarla, Kayseri alabalık ve somon üretiminde önemli bir atılım yaptı. Pınarbaşı’nın tertemiz kaynak sularındaki kuluçkahanelerde başlayan somon üretimi Yamula Barajında bereketli bir hasatla son buluyor. Kaliteden taviz verilmeden piyasaya sunulan Türk somonu ve alabalıklar iç ve dış pazardan yoğun talep görüyor.

Yumurtadan sofraya Türk somonu üretiyorlar, 3 bin ton balık hasat ediyorlar.

Türk somonunun iç sulardaki en önemli üretim merkezlerinden biri Yamula Baraj Gölü. Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesindeki temiz su kaynaklarında yapılan kuluçka çalışmasıyla başlayan üretim baraj gölündeki bereketli hasatla sürüyor.

Hasat çalışmalarına katılan Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin,

Ağırlıklı olarak Karadeniz’de üretimi gerçekleştirilen Türk somonunda, iç sulardaki en önemli üretim merkezlerinin başında Kayseri ve Yamula Barajı gelmektedir. Ülkemizdeki en önemli alabalık üretim merkezlerinden biri olan şehrimizde, şimdilerde üretim Türk somonu yetiştiriciliğine dönüşmektedir. Pınarbaşı’nın tertemiz kaynak sularındaki kuluçkahanelerde başlayan somonun hikayesi, 18 aylık bir serüvenin ardından Yamula Barajı’nda son bulmaktadır. Dünya piyasalarında en büyük rakibi olan Norveç somonu karşısında gerek fiyat avantajı ve gerekse daha düşük kolesterol oranının yanı sıra yüzde protein açısından Norveç somonundan iki kat daha zengindir. Kayseri’de 2019 yılında 193 ton olan üretimi, 2020 yılında bin 511 tona çıkarmıştır. 2021 yılında başlayan hasatlarla birlikte somon üretiminin 3 bin tonu geçmesi beklenmektedir” dedi.

Balık üreticileri Türk somonunun besin değerleri ve fiyat avantajı bakımından Norveç somonuna fark attığını vurguluyor. İşletme Sahibi Alper Sermet,

Kuluçkahane ve büyütme tesislerinde 300-400 gram ağırlığa ulaşan somon adaylarını, buradan Yamula Barajı’ndaki somon tesislerine getiriyoruz. 8 ay önce havuzlara yerleştirdiğimiz somonları 3 -3,5 kilo olarak hasat ediyoruz. Bin 500 ton somon hasadı hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki yıl somon üretiminin 3 bin tonu geçmesi hedefleniyor.

Kaynak : www.tarimtv.gov.tr

- Advertisement -spot_img

Diğer Başlıklarımız

- Advertisement -spot_img

Haber Başlıkları